I dag var det dags för båda barnens aktiviteter. I dag åkte jag till simträningen med dottern, passade på att handla extra batteri till kameran, kort från Panduro så att vi kan göra våra kort, samt en Dymo som vi kan skriva med. Jag var mycket nöjd med inhandlingen. När vi kom hem efter simningen åkte maken och sonen till Knatteskutt. Jag fick tid att baka en äppelkaka med ingefära, receptet har jag ur min finska bakbok "Parhaat kotileivonnaiset" översatt till bästa hembak. Nedan en översatt recept:
Äppel-ingefärskaka
200 g margarin
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
2-3 äpplen
2 msk honung
2 msk socker
1/2 tsk riven färsk ingefära alternativt 1/4 tsk ingefära
mandelflarn och pärlsocker
Skär äpplena i skivor. Vispa rumsvarm margarin och socker, tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och blanda ner i smeten. Smörj en springform och strö i ströbröd, häll i hälften av smeten till botten av formen. Lägg på de skivade äpplena och ringla över honungen. Blanda socker och ingefära och strö över äpplena. Häll på resten av smeten och bred ut med kniv så att äpplena täcks. Strö över mandelflarn och pärlsocker. Grädda i 175 grader ( ca 160 varmluft) på nedersta fals i ca 60 minuter.
Kakan blir otroligt saftig och god!
Jag passade även på att koka lite mer äppelmos då jag hade äpplen kvar. Testade även att göra äppelchips. Skar äpplena i tunna skivor, lade ut på plåten med bakplåtspapper och strödde över lite kanel. Sedan fick de vara i ugnen i 100 grader i 3-4 timmar. Öppnade luckan ibland för att släppa ut fukt. Resultatet blev goda, grispiga chips som passar bra som snacks, tilltugg, godis och är en nyttigare alternativ. Passa på att testa om ni har äpplen till övers. Få se om barnen tycker om dom också, de hade hunnit somna när jag tog ut plåten. Lägger man chipsen i en fin burk, passar de bra som en gåbort gåva till exempel.
Nu är det dags att kolla kläderna till imorgon dagen, ny vecka- nya utmaningar! Önskar er en trevlig kommande vecka!
På finska/suomeksi:
Viikonloppu on mennyt tavanomaisesti nopeasti. Lauantaina ehdin tehdä paljon sillä välin kun mies ja lapset olivat tyttären tanssitunnilla. Siivosin talon ja ehdin pestä ikkunat alakerrassa. Kun perhe tuli kotiin oli miehen vuoro katsoa televisiosta jääkiekkoa ja minä ja poika leikkasimme nurmikon ja teimme syyssiivousta pihalla, otimme kesäkukat pois ja haravoimme lehtiä joita alkanut tippumaan pihamme vaahterasta.
Tänään oli taas lasten aktiviteettejen vuoro. Minä vein vuorostani tyttären uimatreeneihin, ehdimme käydä parissa kaupassa ennen treenejä, ja kävimme ostamassa kameraan extra akun, vähän korttipohjia joita voimme käyttää korttejen tekemiseen ja dymo kohokirjoittimen jolla voi kirjoittaa tekstejä. Uimatreenejen jälkeen oli miehen ja pojan vuoro mennä treeneihin ja minä päätin leipoa omenainkiväärikakun, tehdä lisää omenasosetta ja testasin myös omenachipsien tekoa. Leikkasin omenat ohuiksi siivuiksi, laitoin ne leivinpaperin päälle, sirottelin päälle kanelia ja sitten laitoin ne uuniin kuivumaan 100 asteeseen ja saivat olla uunissa 3-4 tuntia. Välillä päästin kosteutta ulos. Tuloksena oli rapeita chipsejä jotka sopivat tarjolle chipsejen tilaan tai ihan vaan pikku naposteltavaksi. Saas nähdä jos lapset tykkäävät niistä, he olivat jo ehtineet nukahtaa kun sain ne ulos uunista. Jos laittaa chipsit hienoon purkkiin sopii se vaikka pienenä lahjana vierailulle mentäessä!
Nyt täytyy alkaa suunnittelemaan tulevaa viikkoa. Mukavaa uutta viikkoa!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar