söndag 15 december 2013

Lucka 15 - Kålrotslåda

Eftersom jag är uppvuxen med finsk julmat vill jag föra över traditionen vidare till mina barn. Bland det godaste jag vet på julen är kålrotslåda, som jag brukar tillaga själv. Jag skär kålroten i bitar och kokar den i vatten tills den blivit mjuk, precis som man gör med potatismosen. Jag brukar hälla kokvätskan i en kärl och tillsätter allt eftersom jag mosar, så att den blir lagom i konsistensen. Tillsätter även grädde och mjölk samt ströbröd. I slutet smaksätter jag med sirap och muskotnöt och blandar i ägg. Sedan brukar jag fördela "smeten" i folieformar. Strör på ströbröd och trycker fina märken med en sked, och gräddar i 175 grader i ca en timme. Lådorna går utmärkt att frysa och ta fram till julen. Vill ni ha något nytt på julbordet i år, så kanske ni kan testa detta.

På finska/suomeksi:
Koska olen kasvanut ja veittänyt lapsuuteni joulut Suomessa ja syönyt suomalaista jouluruokaa tahdon opettaa lapsilleni myös suomalaisia tapoja. Lanttulaatikko on aina kuulunut suosikkiruokiini jouluna ja minulla on tapana tehdä sitä itse kun vietämme joulua Ruotsissa. Pilkon lantut pieniksi paloiksi ja keitän vedessä kunnes ne ovat pehmeitä. Kaadan keitinveden toiseen astiaan ja alan muussaamaan lanttuja ja lisään keitin vettä vähitellen. Lisään myös kermaa ja maitoa sekä korppujauhoja. Kun olen tyytyväinen soseeseen maustan sen muskottipähkinällä ja siirapilla ja sekoitan mukaan kananmunan. Sitten laitan soseen foliovuokaan ja uuniin tunniksi 175 asteeseen. Vuoat voi hyvin sitten pakastaa jouluun saakka. Jos haluatte jotain uutta joulupöytään kokeilkaapa tätä.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar