Saffran hör julen till, jag har i många år bakat saffransbiscotti till julen. I receptet har man använt sötmandel, men senaste åren har jag bytt ut mandeln mot grovhackad vitchoklad. Testa själv och välj din favorit. Dessa går såklart att äta året om, gott till en kopp thé. Lägg biscottin i en fin burk eller cellofanpåse och ge som julklapp.
2 st ägg
1-2 paket saffran
100 g sötmandel
100 g smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 bakpulver
1. Hacka mandeln grovt
2. Vispa ihop saffran och ägg, tillsätt rumsvarmt smör och socker
till en porös smet.
3. Blanda ner hackad mandel, vetemjöl, och bakpulver till en jämn och ganska kletig deg.
4. Fördela smeten i tre längder på en plåt. Grädda i ugnen i 200 grader i 15 minuter.
5. Låt längderna svalna något och skär den på snedden i ca 2 cm
breda bitar. Sätt in dem i ugnen i ca 1 timme i 75 grader.
På finska/suomeksi:
Saffran on joulumauste, olen tehnyt sahramibiscotteja jouluksi monen vuoden ajan. Reseptissa on käytetty manteleita, mutta minä olen vaihtanut mantelin valkosuklaaseen. Kokeile itse ja valitse lempparisi. Näitä voi tietysti syödä vuodenympäri esimerkiksi teen kanssa. Laita biscotteja kauniiseen purkkiin tai pussiin ja anna lahjaksi.
2 kpl munaa
1-2 pakettia sahramia
100 g mantelia
100 g voita
1 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1. Leikkaa mantelit paloiksi.
2. Vispaa sahrami ja muna, lisää huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi taikinaksi.
3. Lisää mantelit, vehnäjauho ja leivinjauhe ja sekoita yhteen.
4. Jaa taikina kolmeen pötköön pellille ja paista 200 asteessa 15 minuuttia.
5. Anna pötköjen jäähtyä hetken ja leikkaa ne veitsellä 2 cm levyisiksi paloiksi. Laita uuniin 75 asteeseen n. tunniksi.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar