tisdag 15 oktober 2013

Söndagslyx

I söndags firade jag och maken 12 år tillsammans. Vi tycker att det är kul att uppmärksamma årsdagen. Eftersom maken jobbade ville jag laga klart middagen tills han kom hem. Och söndagar brukar ju innehålla barnens aktiviteter också, som jag fick sköta då. Det var simträning för dottern och knatteskutt med sonen, men trots dessa hann jag bra med allting inför middagen.

På morgonen efter frukosten bakade jag bananmuffins med barnen, de tycker att det är jätte roligt att baka tillsammans. Vi hade några övermogna bananer och istället för att kasta dom i soporna passade vi på att baka. Jag brukar baka en banankaka av ICAs recept, som blir jätte god. Men nu bestämde vi oss att baka den i muffinsformar istället och då lättare att frysa in och ta fram vid behov. Dom fungerade jätte bra som muffins också, fick hålla koll på tiden så att de inte blev för torra. Man skulle kunna göra en fin frosting på dem också när man bjuder på fika, tror jag ska testa det när vi får fika gäster nästa gång.

 

Jag hade bestämt att göra en trerätters middag till kvällen. Till förrätt blev det en getosttoast. Den är jätte god att tillaga och smakar jätte gott. Min syster bjöd på dessa en gång vi var på besök hos henne, men detta var första gången jag lagade dem själv.

Du behöver:
  • rostbröd ( jag valde en fullkorsvariant, men man kan ta det man gillar)
  • flytande honung
  • rucola
  • körsbärstomater
  • getost
  • peppar
  • pinjenötter (kan uteslutas)
Man rostar brödet och brer på flytande honung, lägg på rucolan och halverade körsbärstomaterna. Getosten ska bara stekas en liten stund på båda sidorna, den ska inte smälta. Lägg på getosten och krydda med peppar. Jag hade lite pinjenötter hemma som jag rostade lätt, men det hade inte min syster när hon bjöd på toasten, så man kan utesluta dem. I sin helhet tog det ca 5 minuter att tillaga förrätten och den blir härlig med många smaker. Testa, vet jag :)

 
Till huvudrätt gjorde jag färskostfylld kycklingfilé inlindad proscutto skinka, babyspenat och tagliatelle. Jag hade räknat med en kycklingfilé per person, men efter förrätten kände vi att om vi skulle orka äta desserten också, delade vi på en kycklingfilé, vilket var tillräckligt.
 
 


Till efterrätten hade jag gjort vitchokladmousse. Den blev jätte god och var lätt att tillaga. Jag toppade med frysta bär innan jag ställde den i kylen. Jag hade även bakat kakor i form av bokstäverna LOVE för kärlekstemat som jag dekorerade glasen med. Efterrätten blev uppskattad av både maken och barnen och var en fin avslutning till goda middagen.


Efter att barnen somnat åt vi lite ost och kex och drack vin, en mysig söndag med lite lyx. Jag glömde visst skriva att jag fick fina röda rosor av min man också :)

 
 
På finska/suomeksi:
Sunnuntaina vietimme mieheni kanssa 12 vuotta yhdessä. Meistä on mukavaa juhlistaa vuosipäiviä ja koska mieheni oli sunnuntain töissä sain tehdä illallisen valmiiksi hänen kotiin tuloon mennessä. Sunnuntait ovat myös täynnä muita aktiviteettejä, tyttären uimatreenit ja pojan liikuntakerho, mutta ehdimme hyvin valmistella kaiken.
 
Aamupalan jälkeen päätimme lasten kanssa leipoa banaanimuffinsseja, koska meillä oli pari ylikypsää banaania, lapsista on Aina hauskaa leipoa yhdessä. Ajattelen että muffinssit voisi myös koristella frostingilla jolloin niistä tulee hienoja cupcakeja, taidankin kokeilla sitä seuraavalla kerralla kun saamme kahvivieraita.
 
Tein kolmen aterian illallisen: alkuruoaksi vuohenjuustoleivän, pääruoaksi täytetyn kanafileen ja tagliatellea ja jälkiruoaksi valkosuklaamoussen. Illallinen oli koko perheestä erittäin hyvää. Lasten nukahdettua söimme vielä miehen kanssa juustoja ja nautimme lasillisen viiniä vuosipäivän kunniaksi. Ja sainhan minä hienoja ruusujakin :)
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar